Menu

Nieuws

Opinie: Maak van oude bomen monumenten

Opinie: Maak van oude bomen monumenten

De gemeente Groningen staat op het punt een aantal monumentale bomen te kappen bij de Der Aa-kerk. Onbegrijpelijk dat massaal verzet uitblijft.

Eigenlijk zijn bomen een soort levende wezens, zij het dat zij door wortels aan een plaats gebonden zijn. Je hoeft geen esoterica of bomenridder te zijn om dat zo te voelen. Eeuwenoude bomen dwingen nog altijd ons respect af. Ze zijn stille, niet maakbare getuigen van de geschiedenis.

Kerngezond

In veel Nederlandse steden zie je dat oude bomen op pleinen worden gekoesterd. Ze vormen een natuurlijk dak bij motregen en zorgen voor lommer en koelte in de zomer. Wanneer elders de dikke stammen door leeftijd uit elkaar dreigen te breken, worden ze met beton volgestort en gerestaureerd met ijzeren ringen. Wat bezielt ons Groningers om zes kerngezonde bomen die een rijksmonument omringen te kappen, met het argument dat er dan meer ruimte voor daglicht zou ontstaan, en voor tafeltjes, stoelen en parasols?

Niet trendy

Fris en opgeruimd moet het ogen en niet getreurd mensen: er blijven immers vijf bomen van hogere kwaliteit staan. De poëzie van een plein met bomen in het hart van een stad is kennelijk achterhaald. Niet trendy. Wat voor nut heeft zo’n plein als er te weinig ruimte is voor de mensen, die toch vooral geïnteresseerd zijn in de winkels en de cafeetjes?

Ben je het er niet mee eens? Dan moet je wel in de directe buurt wonen om bezwaar te kunnen maken. Onze eigen gemeente kan dat maken ondanks politiek bezwaar; er is blijkbaar draagvlak voor die massale bomenkap.

Mentaliteit

Een kwestie van mentaliteit? Het zal ons worst wezen. Anders lieten we dit niet oogluikend toe, maar zouden we ons massaal organiseren, net zoals tegen de sloop van een rijksmonument in 1999.

Als onze eigen mening als bewoners van de stad Groningen er al niet toe doet, laten we dan toch eens voor de grap een buslading winkelende Duitsers of Denen, of Spaanse studenten vragen wat zij mooier vinden: een plein met bomen, of een met parasols?

Luie stoel

Voorkomen van sloop of kap is een specialisme geworden. We besteden ons bezwaar uit aan organisaties die eerder al hun sporen hebben verdiend. Lekker makkelijk is dat vanuit de luie stoel. En bereiken zij hun doel niet en worden zij weggehoond als overjarige hippies of dromerige elfjes? Nou, dan heeft het allemaal toch geen zin meer, want zij zullen wel weten hoe je zoiets aanpakt.

Jaarringen

Ga rustig slapen Groningers van alle politieke partijen, na de krokusvakantie is het leed geleden. Op de stronken zullen de jaarringen ons nadien vertellen hoe oud de bomen waren: indrukwekkend. Misschien doen ze er wel iets origineels mee en integreren dat in de nieuwe omgeving. Zes nieuwe rustieke tafels. Of een kinderspeelhoek.

Kruideniers zijn wij Groningers blijkbaar diep in ons hart: voor alles wat verloren gaat, komt er iets moois in de plaats, immers.

Groningen, Liesbeth Völkel

Bron: DvhN