Menu

Nieuws

2000 bomen weg langs A2

2000 bomen weg langs A2

Met de kettingzaag wordt eerst een inkeping gemaakt aan de kant waar de boom terecht moet komen. Een kraanmachine duwt hem daarna om. Met veel gekraak valt hij neer. Zo worden vanaf vandaag meer dan 2000 populieren langs de A2 tussen Boxtel en Best omgezaagd.

Bas de Leeuw van Rijkswaterstaat legt uit waarom de bomen worden omgezaagd:

De hoge bomen, een dubbele rij aan beide kanten van de weg, geven dit stukje snelweg de allure van een statige laan. Maar ze moeten weg. “Populieren zijn na zo’n 30 jaar op”, vertelt Bas de Leeuw van Rijkswaterstaat.

Ze moeten worden gekapt omdat ze gevaarlijk worden. Takken kunnen afbreken en er kunnen zelfs bomen omvallen. Bij de grote januaristorm kwamen er populieren op de snelweg terecht. “We hebben toen extra inspecties uitgevoerd en we kwamen tot de conclusie dat het beter is om deze laan pro-actief te gaan kappen en opnieuw in te planten”, zegt De Leeuw.

Drie gepensioneerde heren staan toe te kijken hoe de eerste bomen om worden gezaagd, hoe de takken worden gestript en hoe de lage stammen in stukken worden gezaagd. Ze zijn van de actiegroep Wij houden jullie hier, onderdeel van de Brabantse Populierenvereniging.

Hele artikel op Bron: NOS