Menu

Nieuws

Peter van den Akker gaat met Landschapsfonds boomgaarden ‘uitdelen’

Wie een mooie hoogstamfruitboom wil aanplanten, kan zich binnenkort melden bij het Landschapsfonds van Holland Rijnland. ,,Wij willen dat er meer van deze bomen komen én dat ze zichtbaarder worden”, legt Peter van den Akker uit.

De Nationale boomfeestdag op 13 maart staat in Alphen en omgeving dit jaar in het teken van de hoogstamfruitboom, een boom met een hoge stam. Een boom die steeds minder vaak te zien is in het Hollandse landschap. Dat was vroeger wel anders, weet Van den Akker, voorzitter van het Landschapsfonds. ,,Omdat er meer vraag kwam naar fruit, kwamen er steeds vaker bomen met lage stammen. Het plukken van fruit is dan veel minder arbeidsintensief. Je kunt wel wachten tot het van de takken valt, maar dan is je fruit beurs.”

Hoogstamfruitbomen mogen dan niet rendabel zijn, mooi zijn ze wel, vindt de 63-jarige voorzitter van het Landschapsfonds. Er bleek nog geld in een potje te zitten en dat wordt nu aan dit project besteed. Op de Boomfeestdag wordt het plan officieel gelanceerd. Iedereen kan een plan insturen, particulieren, boeren of buurtverenigingen bijvoorbeeld. Op deze manier moeten er meer openbare boomgaarden bijkomen.

Snoeicursus

,,Mensen kunnen zich ook aanmelden voor snoeicursussen, of het aankopen van de juiste snoeischaren”, vertelt Van den Akker. Onder meer Archeon en Avifauna hebben al laten weten interesse te hebben in een boomgaard. ,,Er staat een boomgaard in Archeon”, weet Van den Akker. ,,Die is echt wel belangrijk voor het Hollands Landschap. De gemeente Alphen ziet er ook wel wat in. Zij denkt dat je ook met landschappelijke elementen toeristen deze kant op kunt trekken.”

Hij zou graag zien dat er meer aandacht komt voor de bomen. ,,Als ik rondom Alphen fiets, zie ik vervallen bomen. Het fruit flikkert eraf en niemand doet er wat aan. Deze bomen moeten meerdere keren per jaar worden gesnoeid, anders dragen ze minder fruit in het volgende seizoen. Dat is best een serieuze taak, het is niet te vergelijken met het snoeien van je heg. Je hoeft er niet voor naar school hoor.”

Meer fruitbomen met een hoge stam zorgen voor een betere biodiversiteit. Positief is ook dat de bomen aantrekkelijk zijn voor bestuivers. ,,Dit plan stimuleert dus ook de bijenstand”, jubelt Van den Akker. Het idee is dat er niet boompjes alleen worden aangeplant, maar hele boomgaarden. ,,Dat zijn mooie plekken om te verblijven.”

De eerste boom wordt geplant op Boomfeestdag in Archeon. Vanaf dat moment kunnen anderen zich aanmelden voor boomgaarden. Van den Akker ziet het al helemaal voor zich, verschillende boomgaarden in zijn woonplaats.

In de nieuwbouwwijk Nieuwe Sloot is al een klein voorbeeld ontstaan, waar buurtbewoners de bomen adopteerden en een speeltoestel tussen de bomen plaatste. ,,Als de bomen groter worden, zou je er ook plukdagen kunnen organiseren. Het lijkt mij dan ook heel erg leuk om iets te doen met een zorgorganisatie als Gemiva. Dat cliënten kunnen helpen met plukken en er vervolgens vruchtensap of jam van kunnen maken. Dan hebben deze mensen een zinvolle dagbesteding. Dat zijn toch mooie dingen?”

Bron: AD Alphen