Menu

Nieuws

Populier, een boom apart

Populier, een boom apart

Een plakoksel is een teken dat de boom minder veilig is. In de weg hangende takken, een zwamaantasting op de stamvoet of een holte in de stam, het zijn een teken dat er bepaalde onderhoudsmaatregelen nodig zijn. Het zijn zomaar een aantal vaste onderdelen waar een adviseur op let bij een boominspectie, en waar vaste adviezen bij horen. En die zijn bij elke boomsoort in principe hetzelfde. Maar voldoet dat ook altijd? Nee, stellen onze collega’s Peter van Es en Erik Koppelaar, beide Adviseur Bomen. Zij bedachten voor de gemeente Den Haag een nieuwe richtlijn voor het inspecteren van populieren, een soort die snel veroudert. Deze beviel zo goed dat hij nu de basis is voor de nieuwe landelijke richtlijn voor het beoordelen van populieren.

Takbreuk populieren

Een populier is een pionier, een snelgroeiende boomsoort.
“Binnen 50 jaar groeien populieren uit tot volgroeide, beeldbepalende bomen”, vertelt Peter van Es. Maar een andere eigenschap van de populier, met name bij oude Canadese populieren (Populus x canadensis), is het uitbreken van takken.

In het stedelijk gebied van Nederland braken takken uit, zelfs op windstille zomerdagen, en richtten zo schade aan bij auto’s en huizen. Soms waren er zelfs mensen bij betrokken. Een ongewenste boomsoort die populier? “Nee, helemaal niet. Maar je moet populieren op de juiste locatie planten. Dat geldt trouwens voor alle boomsoorten. Populieren groeien waar andere bomen niet groeien. Ze dienen bijvoorbeeld prima als windvanger voor andere boomsoorten”, vertelt Erik Koppelaar. Maar na zo’n 50 jaar zijn de meeste populieren ‘op’, dan zijn ze toe aan vervanging. Een grote verandering, want er staan nogal wat populieren in de Nederlandse gemeenten. Met een vervangingsplan worden de gevaarlijke bomen verwijderd.

Lees het hele verhaal op Bomenwacht