Menu

Nieuws

Landgoed Wassergeest in Lisse dicht door essentaksterfte

Landgoed Wassergeest in Lisse dicht door essentaksterfte

De laarzenpaden op het Lissese landgoed Wassergeest zijn voor onbepaalde tijd gesloten. Het gebied tussen Keukenhof en het Keukenhofbos is getroffen door de essentaksterft. Die houdt daar volgens boswachter Maarten Laming van het Zuid-Hollands Landschap dusdanig huis dat het uit veiligheidsoogpunt niet verantwoord is om er te lopen.

Takken en bomen liggen als ’mikado’ over de paden, aldus Laming en het risico dat wandelaars een tak op hun hoofd krijgen is gewoon te groot.

Het landgoed Keukenhof blijft wel toegankelijk: zowel de bloementuin als het bos liggen op zandgrond en daar groeien geen essen: dat zijn bomen die groeien in natte gebieden als de Lageveense polder. In de gemeente Lisse worden momenteel ook veel essen gekapt, vooral in de Poelpolder, vanwege de zieke.

Hoe zwaar Wassergeest uiteindelijk getroffen zal worden, kan Laming nog niet zeggen. In elk geval gaat het Zuid-Hollands Landschap niet preventief bomen omzagen. Het zou immers zonde zijn als je gezonde bomen gaat omzagen die het uiteindelijk ook gewoon overleven, aldus de boswachter.

Wassergeest gaat overigens niet helemaal dicht: het wandelnetwerk blijft wel gewoon toegankelijk, zodat wandelaars wel over Wassergeest langs de spoorlijn en de Lageveense molen kunnen lopen.

Bron: Leidsch Dagblad