Menu

Nieuws

De groene muur

De groene muur

In Afrika is een bijzonder project gaande. Uitgestrekt over meer dan achtduizend kilometer wordt een muur gebouwd. Een muur van bomen. Het is een initiatief van twintig Afrikaanse landen die de handen ineengeslagen hebben. Samen hebben ze een campagne gelanceerd die ambitie uitspreekt: het doen groeien van een wereldwonder.

De regio waar het om gaat is een gebied ten zuiden van de Sahara, genaamd de Sahel. Tot in de jaren ’70 van de vorige eeuw was dit gebied een bloeiende oase. Bevolkingsgroei, klimaatverandering en een niet duurzaam landbouwbeleid hebben ervoor gezorgd dat het gebied dor en droog is geworden. In 2007 hebben elf landen het ‘Grote Groene Muur’-project gelanceerd. Door de jaren heen hebben andere landen zich aangesloten.

Impact

Op dit moment is vijftien procent van de muur af, aldus de site goodnewsnetwork.org. Hoewel het einddoel nog ver verwijderd is, is de impact al duidelijk te merken. Het grootste effect is de landwinning, tientallen miljoen hectares, volgens de site van het ‘Grote Groene Muur’-project. Daarnaast zijn er talloze positieve neveneffecten. Het planten van al deze bomen heeft gezorgd voor een vruchtbare bodem waardoor er ook weer meer voedsel kan worden verbouwd. Het grondwater is op meer plekken bereikbaar, wat zorgt voor meer bronnen van drinkwater in dorpen. Het onderhoud van de bomen zorgt voor mogelijkheden van werkgelegenheid en inkomen.

Levend organisme

Als de muur af is, zal het een groter levend organisme zijn dan ‘The Great Barrier Reef’. En hoewel dit mooi is meegenomen, oogst het project vooral lof over het feit dat zoveel mensen en organisaties zijn betrokken. Het is een voorbeeld van samenwerking die klimaatverandering tegengaat en tegelijkertijd zoveel miljoenen mensen een hoopvoller bestaan geeft. Dit wereldwonder laat zien dat zolang de wil er is, de mensheid bijna elk probleem samen kan overwinnen.

Bron: Good News Network en The Optimist