Menu

Nieuws

Panel steunt omwonenden: Handen af van Spoorbos

Panel steunt omwonenden: Handen af van Spoorbos

Het Alphense Bomenpanel schaart zich achter het protest tegen de bomenkap in het Boskoopse Spoorbos.

Het Bomenpanel, het eind 2017 begonnen adviesorgaan voor het gemeentelijke bomenbeleid, vindt de dreigende bomenkap in het Spoorbos in Boskoop een slecht idee. Dat gaat gebeuren als de gemeente een bouwplan voor elf duurdere huizen toestaat.

Met de buurtbewoners is het panel het eens dat bijna de helft van de 800 bomen neerhalen af te raden is. Zo wordt het bos gedecimeerd. Bovendien zit er volgens natuurdeskundigen een nest in van een havikshorst, een beschermde vogelsoort.

Maar het inspraakorgaan wijst er ook op dat het Spoorbos, officieel plan Loefzijde genoemd, een groene schakel is tussen de natuurontwikkelingsgebieden Zwarte Pad (Boskoop) en Riethoornsepolder (Alphen).

Compensatie

In een brief aan de Alphense gemeenteraad zegt het Bomenpanel te hopen dat de kap helemaal wordt afgeblazen. Maar mocht er toch groen licht voor de projectontwikkelaar worden gegeven, dan moet de gemeente strikte voorwaarden op papier zetten, aldus het panel. Voor elke gekapte boom moet ‘maximale compensatie’ worden gegeven, onderstreept de adviesraad. Ook moet de rest van het bos intact blijven door zwart op wit garanties te eisen.

De Alphense raadscommissie heeft onlangs al laten doorschemeren ook tegen het bouwplan in de huidige vorm te zijn.

Bron: www.ad.nl/alphen

Door HARRIE VAN OPSTAL