Menu

Nieuws

‘Boomfeest blijft belangrijk’

‘Boomfeest blijft belangrijk’

De Nationale Boomfeestdag – komend jaar voor de 64ste keer – mag dan een begrip zijn, er is nog heel wat zendingswerk te verrichten. Dat zegt directeur Peter Derksen van de landelijke organisatie.

HARRIE VAN OPSTAL

Directeur Peter Derksen van de landelijke organisatie van de Nationale Boomfeestdag. FOTO JASKER KAMP

DIRECTEUR PETER DERKSEN VAN DE LANDELIJKE ORGANISATIE VAN DE NATIONALE BOOMFEESTDAG. FOTO JASKER KAMP

Derksen: ,,Voldoende bomen planten is inmiddels urgenter dan ooit. Door de klimaatverandering vallen er zomers flinke stortbuien. Veel gemeenten zien inmiddels in dat je die gigantische watermassa’s beter kunt verwerken als je veel bomen en groen in je stad of dorp hebt. Daarin zie ik wel een kentering.”

Maar onder particulieren is nog een wereld te winnen, stelt hij. ,,Veel tuineigenaren vervangen groen door tegels. Het liefst leggen ze asfalt, zodat ze ook niet meer het onkruid tussen de naden hoeven weg te halen. Maar dat helpt niet in het opvangen van hevige buien. Aangetoond is dat groen heel veel water kan opnemen, zodat het rioolsysteem minder snel vol raakt.”

Op de Nationale Boomfeestdag planten inmiddels 100.000 kinderen een of meer bomen. Vergeleken met de duizend deelnemertjes aan de eerste boomplantdag in 1957 is dat enorm veel. Maar, voegt Derksen direct toe, daarmee is de Boomfeestdag bepaald niet overbodig geworden. ,,Tegenover die 100.000 kinderen zijn er nog eens 250.000 kinderen die nog níet meedoen. We zijn nu zover dat driekwart van alle scholen meedoen. Er zijn dus nog wel wat stapjes te maken.”Tuinbouwgeit

Het doet Derksen deugd dat de Nationale Boomfeestdag op 18 maart 2020 in Alphen wordt gehouden. ,,Alphen ziet in dat aanplant van bomen meehelpt om de klimaatdoelstellingen te halen, daar is veel oog voor. Maar dat Alphen de landelijke manifestatie organiseert vind ik ook leuk omdat ik een echte ’tuinbouwgeit’ ben, zoals ze dat in Boskoop noemen. Ik ben in 1981 afgestudeerd op tuin- en landschapsarchitectuur. Ik heb aan de BC-straat (Burgemeester Colijnstraat, red.) en het Reijerskoop gewoond. Ik vind dat ‘going back in time’ heel leuk. Dus ja, ook in persoonlijk opzicht heb ik veel voeling met de gemeente Alphen.”

Voor het hele artikel: AD.nl/alphen