Menu

Nieuws

Gemeente bestrijdt rupsen actief.

Gemeente bestrijdt rupsen actief.

De eikenprocessierups zorgt voor overlast in onze gemeente.

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. De rupsen en de nesten waar ze uit komen, zijn bedekt met brandharen. Contact met deze brandharen kan zorgen voor jeuk, huiduitslag en irritatie aan luchtwegen voor mens en dier. De gemeente bestrijdt de rupsen daarom actief. Op dit moment met vier bestrijdingsploegen tegelijk. Tot nu toe zijn ongeveer 550 bomen aangepakt.

Nog twee weken

Zodra de gemeente de eikenprocessierups waarneemt of een melding binnen krijgt, wordt een aannemer ingeschakeld die gespecialiseerd is in het bestrijden van de rups. Bij de bestrijding worden de nesten opgezogen om verspreiding van de brandharen te voorkomen. Inmiddels verpoppen de meeste rupsen zich tot nachtvlinders waardoor de verwachting is dat de overlast afneemt. De oude nesten bevatten nog steeds brandharen. Daarom laat de gemeente ook de oude nesten zoveel als mogelijk opruimen. Naar verwachting is daar nog twee weken voor nodig.

Waarschuwingen

Op bekende locaties met nesten van de eikenprocessierupsen hangen waarschuwingsborden of linten. Deze blijven hangen totdat de bestrijding is uitgevoerd. Met name in grotere groengebieden kan de gemeente niet garanderen dat alle nesten gevonden worden. Wees daarom voorzichtig met het betreden van bosschages waar eikenbomen in staan.

Herkennen van de rupsen

Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de bolvormige, witgrijze nesten op de stammen of dikkere takken. De nesten zijn dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Soms zitten oude nesten aan de voet van de boom in het hoge gras. Het is belangrijk de nesten niet aan te raken of zelf proberen te verwijderen.

Melding doen en meer informatie

Heeft u de eikenprocessierups gezien en wilt u hier melding van maken? Maak dan meldinghiervan.
Meer informatie over gezondheidsklachten vindt u op de website GGD Hollands Midden of de website https://processierups.nu/.