Menu

Nieuws

Eikenprocessierups gesignaleerd.

Eikenprocessierups gesignaleerd.

Nu de dagen weer zonniger en warmer zijn geworden, is de eikenprocessierups op verschillende plaatsen in Alphen aan den Rijn gesignaleerd; in het Zegerslootgebied en Weteringpark

Mensen kunnen gezondheidsklachten ondervinden na blootstelling aan de brandharen van de rups. De gemeente bestrijdt de rupsen door het nest in de boom weg te zuigen. Hierbij ontstaat geen schade aan de boom, en deze methode past binnen het gemeentelijk beleid van ecologisch natuurbeheer. Tussen mei en augustus kunnen mensen in aanraking komen met de brandhaartjes op de rups wanneer ze onder de besmette eikenbomen door lopen, of wanneer besmette bomen vlak bij ramen van een huis staan. Reacties kunnen van persoon tot persoon verschillen.

Wat kunt u doen?
De medewerkers van de gemeente in de buitendienst letten extra op de eventuele aanwezigheid van de eikenprocessierups. U kunt ze helpen signaleren. Heeft u de eikenprocessierups gezien? Waarschuw dan de gemeente, telefoonnummer 14 0172.

Of u kunt gebruik maken van de BuitenBeter app waarmee je een probleem snel en makkelijk bij je gemeente meldt, meteen op de plek én het moment dat jij het signaleert!

Heeft u de eikenprocessierups in uw tuin aangetroffen? Laat u zich dan goed informeren door de gemeente over een veilige en efficiënte wijze van de bestrijding. Laat in elk geval de rupsen met rust, en vermijd contact met nesten en spinsels.

Hoe kunt u contact met de rups vermijden?
Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar strip de huid met plakband en spoel daarna met lauw water. Spoel ook de ogen goed met lauw water. Was zonodig ook kleren (liefst op 60 graden Celsius). Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met menthol kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

De klachten
Op de onbedekte huid geven de brandhaartjes een sterk jeukende, rode uitslag. In de ogen geven ze rood ontstoken oogwit en een branderig gevoel. Bij inademing van de haren kunnen irritaties en ontstekingen ontstaan van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen. Vermijd daarom elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten. Voor meer gezondheidsinformatie kunt u terecht bij het team Milieu, Hygiëne en Gezondheid van de GGD Hollands Midden, te bereiken op telefoonnummer 088 – 308 33 81 of per e-mail: mhg@ggdhm.nl.

Niet verwarren met spinselmot
De eikenprocessierupsen zijn larven van een nachtvlinder en leven in de oksel van eikenbomen. Het spinsel van de eikenprocessierups lijkt op de spinselmot die als spinrag over allerlei bomen en struiken groeit. De eikenprocessierups voelt zich daarentegen alleen in eikenbomen thuis. De spinselmot is niet schadelijk voor de volksgezondheid en wordt niet bestreden door de gemeente.