Menu

Watercipres


Latijnse naam: Metasequoia glyptostroboides

De watercipres of Chinese mammoetboom (Metasequoia glyptostroboides) is een bladverliezende naaldboom die tegenwoordig meestal ingedeeld wordt in de cipresfamilie (Cupressaceae).

Ze wordt gezien als levend fossiel. De soort kwam voor de laatste ijstijd vrij algemeen voor in Oost-Azië (Japan, Korea en China). In het Tertiair kwam het geslacht Metasequoia algemeen voor op het noordelijk halfrond zoals fossielen aantonen. Nu is de boom alleen nog in het wild te vinden in Centraal-China in een gesloten vallei in het Shui-Hsa-Pal-dal en in de provincie Hubei. Vanaf 1960 is de watercipres door kwekers massaal vermeerderd door stekken en zaaien.

De watercipres is eenhuizig en bloeit met weinig opvallende eenslachtige bloemen. De conifeer heeft een brede tot zuilvormige kroon. De roodbruine bast is vezelachtig met onregelmatige ribbels. De langgesteelde, hangende kegelvormige kegelvruchten zijn in Nederland en België in september rijp. Pas op twintigjarige leeftijd geeft de boom kiemkrachtig zaad.

Van een afstand lijkt de watercipres wel op de moerascipres (Taxodium distichum).

De zijtwijgjes (kortloten) van de moerascipres staan verspreid ingeplant en zijn bezet met 80-100 dunne, zachte en smalle (naalden) (1-2 × 0,1-0,2 cm). De zijtwijgjes van de watercipres zijn tegenoverstaand ingeplant en zijn bezet met minder, tegenoverstaande, langere en wat bredere naalden (2-4 × 0,2 cm). Bij de watercipres verschijnen sommige zijtwijgjes onder de naalden, niet in de oksel ervan.

In Nederland en België is de boom te vinden in tuinen en parken. De exemplaren die in Nederland en België groeien zijn meestal tot 25 m hoog. De boom wordt soms ook gebruikt als groenscherm van de voedingsindustrie omdat hij geen overmaat aan afvallende bladeren veroorzaakt en de naalden uitzonderlijk niet giftig zijn voor het geval ze in het voedselproces terechtkomen.

Het spinthout is geelachtig wit en het kernhout bruin tot paarsrood.

Watercipres 11-05-2019

AANLEGJAAR: 1970

ADRES: Biezen Boskoop

BOOMHOOGTE: 12 – 18

BOOMSOORT: Metasequoia glyptostroboides

BOOMTYPE: Vormboom – gekandelaberd

DENDROLOGI

Bijzondere soort vanuit aanplant (moerascipres)

DIAMETER: 50 – 75 cm

BESCHERMWAARDIG: Esthetische waarde; Onderdeel van groter geheel

EIGENAAR: Gemeente

NEDBOOMSOO: Watercipres

STATUS: Beschermwaardig

STRAAT: Biezen

WOONPLAATS: Boskoop

LEEFTIJD: 40-80 jaar