Menu

Venijnboom

Latijnse naam: Taxus baccata

De taxus of venijnboom (Taxus baccata) is een conifeer uit de taxusfamilie(Taxaceae). De plant komt van nature voor in de Benelux. De boom wordt soms gewestelijk met ‘ijf’ aangeduid. De venijnboom komt van nature voor in Europa, het noorden van Afrika en het zuidwesten van Azië.

De venijnboom is een langzaam groeiende plant en kan 12–20 m hoog worden. De venijnboom is tweehuizig (er zijn mannelijke en vrouwelijke planten). De venijnboom kan zeer oud worden. Er zijn planten in Engeland bekend die van voor het begin van de jaartelling zijn.

De venijnboom is giftig, voor mens en dier. Vergiftigingsgevallen bij paarden en vee komen voor, in de meeste gevallen veroorzaakt door het voeren van tuinsnoeisel. Dieren eten normaliter niet van de venijnboom. Een klein handje naalden is al dodelijk voor een paard. Bij het zagen en de verwerking van venijnboomhout komt houtstof met giftige bestanddelen vrij.

De giftige bestanddelen van de venijnboom worden al heel lang gebruikt in medicijnen tegen kanker. In feite is een werkzame stof uit taxus, paclitaxel, het meest gebruikte middel tegen bepaalde vormen van kanker. Een ander giftig bestanddeel van taxus is taxine. Het zou een bestanddeel zijn van een pijlgif. Het veroorzaakt hartritmestoornissen, hartstilstand, lever- en nierbeschadigingen.[1]

Het rode vruchtvlees is in het geheel niet giftig. Het smaakt heel zoet, op de rand van weeïg. De harde pit daarentegen is weer giftig.

.

Bomen paspoort: 2

3.045: Taxus baccata

AANLEGJAAR1980
ADRESVerlengde Aarkade 22
BOOMHOOGTE6 – 12
BOOMSOORTTaxus baccata
BOOMTYPENiet vrij uitgroeiende boom
CULTUURHISOnderdeel van historische tuin/park
DENDROLOGINiet zeldzaam
DIAMETER
DUURZAAMHENormaal
BESCHERMWAEsthetische waarde; Locatiewaarde; Onderdeel van groter geheel
EIGENAARGemeente
FOTO
GROEIRUIMTVoldoende
LEVENSVERW> 10 jaar
MEMO
NATUURWETELage natuurwaarde (beperkte diversiteit flora en fauna, geen broedboom)
NEDBOOMSOO
STATUSBeschermwaardig
STRAAT
WOONPLAATSAlphen aan den Rijn
ZIEKTE_GEBGeen
WIJKLage Zijde
BEHEERBAAR> 15 jaar
ZICHTBAARHVolledig zichtbaar vanaf de openbare weg
OMGEVINGOnderdeel boomstructuur
ESTHETISCHKarakteristieke snoeivorm
LEEFTIJD< 40 jaar