Cameraria ohridella
Kenmerken
De paardenkastanjemineermot (Cameraria ohridella) is een vlinder uit de familie mineermotten (Gracillariidae). De rups leeft uitsluitend van de witte paardenkastanje.
De ongeveer 5 mm grote vlinder komt oorspronkelijk waarschijnlijk uit Azië en werd in 1985 voor het eerst in Europa aangetroffen. Voor 1985 was de vlinder nog niet beschreven in de literatuur.
De voorvleugels zijn koperkleurig met een metaalglans, met aan de basis twee korte witte lengtestrepen met daar achter twee zwartgerande dwarsbanden en aan de punt drie of vier schuine strepen. De vleugelpunt is afgerond en heeft franjes.
De rups is plat, gelig of wittig en is duidelijk ingeknepen tussen de segmenten. De rups leeft onder de bovenhuid van het blad in een ronde ruimte die hij heeft uitgegeten uit het bladmoes, en deze is in het midden bruin als gevolg van de vloeibare uitwerpselen.[3]
Levenscyclus
De paardenkastanjemineermot kan drie of vier generaties per jaar hebben. Begin mei worden de eitjes op de bovenzijde van het blad afgezet en na enkele weken komen deze uit. De larven vreten van binnenuit alle bladmoes tussen beide bladopperhuiden weg. De larven verpoppen zich in het blad. de poppen komen, bij zonnig weer, na twee weken uit. In Nederland komen twee volledige generaties per jaar voor. De derde generatie overwintert als pop in het afgevallen blad.
Bestrijding
Om de paardenkastanjemineermot te bestrijden of te verminderen wordt geadviseerd om in de herfst het afgevallen blad te verwijderen. De poppen overwinteren namelijk in het blad onder de boom.